Stadsmuseets arkeolog Anna Bergman mäter upp den medeltida valvbågen …
… som arkeologen John Hedlund (närmast i bild) …
… och hon grävt fram under Prästgatan i hörnet vid Kåkbrinken.
I dag står detta 1700-talshus på platsen för det 1400-talshus till vilket förmodligen den källare hörde vars valv grävts ut under den gången veckan.
Det medeltida källarvalvet som frilagts under Prästgatan sistlidna veckan av Stadsmuseets båda arkeologer Anna Bergman och John Hedlund härrör möjligen från kopparslagaren Anders Perssons eller Claus Kanngjutares 1400-talshus. Det är för tidigt att säga än, men inte otänkbart.
Kopparslagaren Anders Persson sålde sitt hus med en murad källare i hörnet av Prästgatan och Kåkbrinken till Claus Kanngjutare den 2 augusti 1462. Claus Kanngjutare uppförde därefter det första kända stenhuset på tomten.
Upptäckten av källarvalvet gjordes för exakt en vecka sedan under schaktningar för nedläggning av en fjärrvärmeledning som nu kommer att skala bort en liten bit av den medeltida valvhjässan. John Hedlund berättar att det är inte så vanligt med sådana här arkeologiska fynd i Gamla stan längre.
Fynden var frekventare på 1990-talet då mängder av arkeologiska utgrävningar gjordes i Gamla stan i samband att ledningar drogs i gator och gränder.
Idag finns inga synliga spår av de medeltida husen ovan mark. Däremot i källarplanet.
Huset som i dag står på de medeltida husens plats i hörnet av Kåkbrinken och Prästgatan byggdes 1746 (samma år som Gustav III föddes). Det fungerade under en begränsad period på 1890-talet som cigarrfabrik. År 1891 jobbade elva tobaksarbeterskor i fabriken som ägdes av grosshandlaren Carl Bodin. (De historiska uppgifterna är hämtade ur Lena Lundbergs artikel Echo 4, fastighetens kvartersbeteckning, i boken Gamla stan i Stockholm – hus för hus, red. Margareta Cramér).