Allaktivitetshuset Gamla Bro är sig inte riktigt likt i dag. Rolf Leijonmarck (i vita jackan) berättade på en stadsvandring hur livet levdes där för drygt fyrtio år sedan. Konstnären Mats Eriksson Dunér som gjort en utställning som visas i Kulturhuset om just den epoken ses längst till höger i bild.
Gamla Bro från utsidan.
Stockholmskrönikören Kerold Klang berättade om det tuffa livet på Jova på Bryggargatan 8 i början av sjuttiotalet och visade upp en förstasida ut Aftonbladet som beskrev polisens stormning och utrymning av huset i oktober 1972.
Och den ständige aktivisten Göran Folin berättade om Alternativ stads dåvarande kamp och deras lokal på Bryggargatan på sjuttiotalet, granne med Jova.
En scen ur konstnären Mats Eriksson Dunérs film om Gamla Bro som bygger på autentiskt filmmaterial och som nu visas på Kulturhuset.
För första gången steg jag på lördagen in i allaktivitetshuset Gamla Bro, det mytomspunna alternativa ungdomshuset på Gamla brogatan 27, som staden drev åren runt 1970. Det ockuperades i tolv dagar, stängdes, öppnade åter och slog definitivt igen i oktober 1972. Men Gamla Bro är sig förstås inte längre likt från den tiden, nu ombyggt och upprustat. I dag är det förvandlat till oigenkännlighet, till ett exklusivt kontorshus som ägs Fabege.
Vi som stadsvandrade på lördagseftermiddagen samlades slutligen på Gamla Bro, i foajén, som sista etapp i en stadsvandring som utgick från Sergels torg som första anhalt, där historien om Stockholmsterrassen och dess nedgång och stängning berättades, via det alternativa ungdomsstället Jova på Bryggargatan 8, som ockuperades och utrymdes av polisen i oktober 1972 och skapade rubriker i tidningarna och vidare till Alternativ Stads lokaler alldeles intill Jovas innan vi kom till Gamla Bro, huvudmålet för stadsvandringen.
Inte heller de som var med när det begav sig på Gamla Bro kände igen sig. Men de mindes tiden och människorna. Rolf Leijonmarck var bara femton år när han kom dit. Han berättade om dem som vistades där på den tiden, ungdomar från trasiga hem, politiska visionärer och andra.
Göran Folin, fortfarande aktiv i Alternativ stad berättade att huset där Alternativ stad och Jova flyttade in i på Bryggargatan 8 i kvarteret Lammet hade stått tomt runt tjugo år eftersom kvarteret skulle rivas. I dag är Lammet det enda kvarteret i gamla Klara som räddades ifrån rivning. Stockholmskrönikören Kerold Klang berättade om det tuffa livet på Jova där det till och med var tillåtet att dricka sprit ”folk rökte på och söp”.
Stadsvandringen arrangerades av konstnären Mats Eriksson Dunér som gjort utställningen ” Det var en tid då allt var möjligt – All makt åt fantasin!” vars bas är en 60 minuter lång film gjord på autentiskt filmmaterial. Den rullar ständigt i Kulturhusets entréplan (från plattan sett).
Mats Eriksson fick frågan varför han anser att Gamla Bro är intressant idag och hans svarade: ”När Kulturhuset åter kallar sig allkonsthus och Cyklopen för allaktivitetshus, så är det intressant att betrakta hur de ursprungliga idéerna såg ut för att skapa ett nytt sorts kulturhus för och av alla. Många av den tidens frågor känns samtidigt lika aktuella idag, av hur staden används och vem som ges plats.” Så Sant. Filmen är mer än sevärd för den som vill återuppleva den laddade atmosfären i staden för snart femtio år sedan.