En del av miniutställningen om Hypohidrotisk ektodermal dysplasi (avsaknd av svettkörtlar eller nedsatt funktion hos dessa) …
… som förstaårsstudenterna på Karolinska Institutets läkarlinje hade att göra på ett dygn (här Cystisk fibros – dåligt fungerande slemproducerande körtlar) och visa på onsdagen …
… som ett led i utbildningen (här Polycyklisk njursjukdom-cystor på njurarna).
Närmast ansvarig för utställningen forskaren Carolina Hagberg var imponerad av vad eleverna åstadkommit. Här tittar hon på utställningen om Endometrios (en vanlig gynekologisk sjukdom).
Professor Matti Nikkola, mannen bakom idén med det här inslaget i läkarutbildningen, talar med Linda och Alexandra, som tillsamman med övriga i gruppen valt att beskriva och illustrera den s.k. Skelleftesjukan (lokalt förekommande sjukdom i Västerbotten, Norrbotten och delar av Brasilien, Portugal och Japan).
Miniutställningarna var samtidigt en tävling mellan studenterna. Äldre läkarelever var jury. Här är gänget som vann. De hade valt att beskriva Alzheimer. Priset blev kurslitteratur.
Professor Matti Nikkola har infört traditionen på Karolinska institutet att förstaårseleverna på läkarlinjen, när det skrivit sin första tenta, på ett dygn ska göra en liten miniutställning och illustrera någon sjukdom. I år var det övergripande ämnet ärftliga sjukdomar.
Det är imponerande hur fantasifullt och kunnigt eleverna, som jobbat i grupp, har löst sina uppgifter. Och det på så kort tid. Imponerad var också den medicinska forskaren och doktoranden Carolina Hagberg, som haft det närmaste ansvaret för hela utställningen, som pågick i endast två timmar på onsdagen.
Carolina Hagberg berättade att utställningen fungerade som en liten paus efter råpluugandet inför den avklarade premiärtentan och nästa pluggperiod, och att eleverna övade sig i att jobba i grupp, men också, inte minst viktigt, att träna sig att kommunicera sina kunskaper till ”vanligt folk”.
På utställningen fick man en kortfattad inblick i orsakerna till så olika sjukdomar som Huntingtons (danssjuka), Alzheimer, Skelleftesjukan och många flera, vanliga och ovanliga. Det enda minuset med utställningen var kanske att den i stort sett endast nådde ut till andra elever på Karolinska Institutet, kanske dags att flytta den från Berzeliusvägen till Kulturhuset nästa år.