Hotet mot ArkDes (Arkitekturmuseet) diskuterades på onsdagskvällen. I panelen från vänster: Bengt OH Johansson (chef för Arkitekturmuseet 1966-77), Eva Eriksson (arkitekturkritiker), Ola Broms Wessel (arkitekt), Nina Berre (chef för Norges arkitekturmuseum), Kerstin Brunnberg (chef för ArkDes) och moderatorn Kerstin Wickman (professor i arkitektur och design).
Kerstin Brunnberg, chef för ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) på Skeppsholmen granne med Moderna museet.
Publik vid onsdagskvällens diskussioner som ägde rum på nya Arkitekturskolan.
Protesterna mot den i en statlig utredning (Sou 2015:88) föreslagna nedläggningen av ArkDes (Arkitekturmuseet på Skeppsholmen) för att ersättas av en myndighet med en ”riksarkitekt” har nu nått internationell spridning.
I ett brev till kulturminister Alice Bah Kunde har åtta högt uppsatta chefer för välrenommerade arkitekturmuseer i USA, Danmark, Canada och Tyskland skrivit bland annat följande (min översättning):
”Vi som undertecknat, protesterar mot hotet om stängning av en av de mest betydelsefulla internationella institutionerna när det gäller arkitektur”. ”Dess arkiv står inte något efter med dess exemplariska vård av verk av världsberömda arkitekter såsom Ragnar Östberg, Erik Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz för att bara nämna några”.
Vid en välbesökt diskussion apropå ArkDes hotade framtid som Stockholms Arkitektförening ordnande på nya Arkitekturskolan på onsdagskvällen berättade museets chef Kerstin Brunnberg att man förutom vården av de 3 miljoner ritningarna, 2 000 modellerna och 60 000 fotografierna (som aktivt används av arkitekter, forskare och andra) också satsar på utställningar för allmänheten, inte minst barnen.
”ArkDes är ett av de mest uppskattade museerna. I år har vi haft tvåhundra skolor på besök, en del flera gånger. Redan nu är sextio skolor inbokade för nästa år”, sade hon
Kerstin Brunnberg berättade också att museet håller på att bygga en helt ny basutställning.
”Jag hoppas att den förverkligas. Jag utgår ifrån att vi får vara kvar”, sade hon också.
ArkDes bevarande krävs också i ett nypublicerat upprop undertecknat av femton svenska kulturpersonligheter, såsom professorn i arkitekturhistoria Fredric Bedoire, arkitektkritikern Eva Eriksson, arkitekterna Johan Celsing, Gert Wingårdh, författaren Per Wästberg med flera.
En namninsamling för uppropet är också på gång, berättade f.d. DN-journalisten Rebecka Tarschys på mötet där de många välformulerade inläggen för museets bevarande avlöste varandra.