Det, efter domen i dag, än mer rivningshotade s.k. Astoriahuset, egentligen två byggnader med en gemensam fasad, (till höger om gröna knoppen på bilden) från 1873 vid Nybrogatan …
… är tänkt att ersättas av ett voluminöst nytt kontorsbygge …
… med ett svankigt tak som spiller över på det kvarvarande huset på Nybrogatan (högst upp till vänster i bilden) …
… och så här det tänkt att utsikten från fjärde våningen på Nybrogatan ska gestalta sig med det planerade nedsänkta torget ”Sofi Almquists plats” till höger om det ny huset.
Astoriahuset (byggt 1873) på Nybrogatan är ett steg närmar rivning. På onsdagen kom domen från Mark- och miljödomstolen. Överklagandet av detaljplanen som förutsätter rivning avslogs.
Därmed riskerar ett av stadens få hus från 1870-talet att försvinna om inte domen överklagas till Mark- och miljöverdomstolen och denna ändrar underinstansens dom.
Astoriahuset som uppfattas som en flygel till gathuset på Nybrogatan där f.d. biografen Astoria (som fastighetsägaren Länsförsäkringar för övrigt också ville riva från början) är egentligen huvudfasaden till den på den i slutet av 1800-talet planerade paradgatan mellan Nybrogatan och Grev Turegatan som dock aldrig kom att förverkligas.
Invändningarna mot den planerade rivningen har varit starka. Senast samlade ett protestmöte på Nybrogatan för fyra månader sedan ett par hundra deltagare och när detaljplanen antogs i fullmäktige för drygt ett år sedan gick både moderaterna och liberalerna mot rivningesförslaget.
”1870-talshus ska inte rivas. Allt måste göras för att bevara historiskt unika hus. Det medför ett särskilt ansvar att vara fastighetsägare i Stockholms stenstad, fastigheterna och ägandet är en del av Stockholms historia” skrev exempelvis Lotta Edholm (lib) i sin reservation mot beslutet.
Carl-Fredrik Paleus från Nätverket Riddarens Hopp som försöker rädda Astoriahuset (kvarteret som Astoriahuset ligger i heter Riddaren) säger bland annat om domen:
”Vi kommer att öka takten i vårt arbete och om inte Länsförsäkringar och Humlegården tar sitt förnuft tillfånga hoppas jag att Stockholmarna visar vad de tycker om att rivningar av hus från 1800-talet nu återupptagits i Stockholm”.