Dan Andersson (i mitten) leder fjärilsvandringen i Rågsved.
Mångkunnige biologen Dan Andersson leder med sin fjärilshåv den lilla morgonpigga gruppen in genom lövsalar förbi de igenväxta ängarna i Rågsveds friområde. Grönsångaren sjunger, liksom törnskatan och överröstar det fjärran trafikbruset.
En rapsfjäril fastnade i håven.
Det skulle bli en fjärilsvandring i detta paradisliknande landskap. Men efter rapsfjärilen som fastnar i håven fört ett kort ögonblick för att sedan släppas fri och en Aurorafjäril som fladdrar förbi med sina orangea vingspetsar över de höga gräsen visar sig inte många fler fjärilar denna söndagsmorgon. De hungriga myggorna är desto talrikare, ännu inte rödlistade såsom många av fjärilsarterna.
Dans unga dotter Linnea hittade en riktig guldbagge på ett löv.
Fjärilarna blir färre och färre när ängarna växer igen och förkväver de nektarrika blommorna, fjärilarnas värdväxter, förklarar Dan Andersson. Men det finns också annat att se i denna rika biotop som Rågsveds friområde utgör.
Kattfot vid Magelungens strand.
På en mossbevuxen trädstam ser vi spår av duvhökarna i form av omisskännliga vita fläckar. Vi hör hackspettar, ser präktiga ekar och väldiga skogslindar och urgamla tallar. Vid Abborrberget intill Magelungen växer kattfot och svischar den ovanliga citronfläckade kärrtrollsländan ut och in mellan vassen i den grunda sjön.
Spår efter duvhök.
Efter vandringen med Dan Andersson som ledare är det lätt att förstå dem som vill stoppa planerna på ett hundratal nybyggda radhus och kedjehus i en första etapp i detta Rågsveds eget Eden.
På spaning efter trollsländor.