Bild från pionjärtiden i Äppelviken. Nybyggda villor på Stenhuggarvägen på 1920-talet. Foto: Stockholmskällan
Folke Sjödin, 86, berättade om sina föräldrar som flyttade till Äppelviken 1915 och om turerna kring bildandet av Äppelvikens Villaägarförening 1918.
Äppelvikens trädgårdsstad fyller 100 år. Det firades på lördagen vid Alléparkens station med historiska utställningar, tal, demonstration av hur man bäst beskär ett äppelträd, tävling om godaste äppelkakan och visningar av villor och trädgårdar från olika epoker och turer med gamla 12:an, modell 1944.
Talen avbröts av applåder när ”gamla 12:an” från 1944 for förbi Alléparken.
Idén med trädgårdsstäder kom ursprungligen från England, Garden Cities. Syftet var att bereda sunda bostäder för trångbodda arbetarfamiljer i industristäderna. Även Stockholms stads syfte var att ”bereda ändamålsenliga bostäder för dem inom samhället, som voro därav i mest behov”, som det hette i ett protokoll från början av förra seklet. Men i en samtida tidningsartikel kom Äppelviken redan från starten att till största delen bebos av ”lägre tjänstemän och andra till de bildade klasserna hörande personer”. Och ungefär detsamma kan väl sägas även i dag även om terminologin är en annan.
De gamla vykorten som visades i en monitor inne på Äppelvikens bokhandel var ett populärt inslag i jubileumsfirandet.
Första villan i Äppelviken byggdes 1913. De flesta villorna byggdes på 1910-talet och 1920-talet.På Stadsmuseet pågår just nu en utställning om Äppelvikens trädgårdsstad 100 år.
Jag vet inte om det här bidraget vann i tävlingen Äppelvikens godaste äppelkaka. Skönhetspriset vann det i alla fall om jag får vara domare.