Sofia församlings 100-årsjubileum inleddes på påskdagen …
… med en fotoutställning i kyrkan (på bilden till höger ses prästen Arne Forsberg bjuda en dam på kaffebröd och på bilden till vänster ses Per Anders Fogelström porträtterad) …
… och jubileet inleddes också med en uppskattad stadsvandring i omgivningen av kyrkan …
… som leddes av Berit Dahlström bland annat till Bondegatan 74 och Danelii stiftelsehus där per Anders Fogelström bodde som barn …
… och till Missionshyddan i Stora Mejtens gränd, föregångaren till Sofia kyrka, …
… och till platsen för Ceders kafé, det berömda stället där Per Anders Fogelström bedrev ungdomsverksamhet under andra hälften av 1940-talet, …
… men som brändes ner 1969 och som det nu endast återstår delar av en gammal stentrappa av …
… och slutligen till de två så kallade kyrkstugorna i Mäster Pers Gränd som sedan millennieskiftet disponeras av Sofia församling.
Ceders kafé i Vitabergsparken brann ned för nästan femtio år sedan. Där höll Vitabergsklubben med författaren Per Anders Fogelström i spetsen till från mitten av fyrtiotalet. Det var en mycket livaktig ungdomsklubb med mängder av såväl kulturella som idrottsliga aktiviteter. Jag har länge undrat var i Vitabergsparken Ceders kafé låg, mer exakt.
Det fick jag reda på påskdagen under Berit Dahlströms vandring i Sofia kyrkas omgivning som lockade ett hundratal medföljare. Vandringen var, liksom invigningen av fotoutställningen inne i kyrkan, inledningen på det fjorton dagar långa firandet av Sofia församlings 100-årsjubileum
Berit Dahlström stannande till på en gräsplan cirka hundra meter norr om den musikpaviljong som ligger ovanför friluftsteatern och visade på de knappt synliga stenarna i marken som är en rest av trappan in till det gamla mytomspunna Ceders kafé. Det kändes mäktigt att stå på just den plats som jag läst så mycket om i Per Anders Fogelströms olika skrifter men tidigare inte exakt kunnat placera.
Berit Dahlström berättade också om välgörenhetsstiftelsernas barnrikehus på bland annat Klippgatan (Magna Sunnerdahls, Heckscherska) som byggdes då det förra seklet var ungt och nöden stor och bostadsbristen skriande i den här den fattigaste av stadsdelar i Stockholm på den tiden. I ett sådant välgörenhetshus växte Per Anders Fogelström upp, i Danelii stiftelsehus på Bondegatan 74, under 1920- och 1930-talen.
Vi fick se Missionshyddan i Stora Mejtens Gränd 8, föregångaren till Sofia kyrka, där församlingens förste kyrkoherde Ernst Klefbeck var verksam och bildade en förening som kallades Pastorns gossar, som f.ö. inför olympiaden i Stockholm 1912 döptes om till Sim- och Idrottsklubben Hellas.
Vidare berättade Berit Dahlström om Elsa Borg, socialt engagerad kristen kvinna på 1800-talet som står staty (gjord av Astri Taube) intill ett stort magnoliaträd planterat till hennes ära. Elsa Borg, Vita bergens ängel, startade bland annat räddningshem för prostituerade kvinnor och barnhem för utsatta barn.
Vandringen avslutades i de så kallade kyrkstugorna på Mäster Pers Gränd 4 som sedan millenieskiftet disponeras av Sofia församling. Vandringen går i repris på Valborg. Här är hela jubileumsprogrammet.