Isabel Smedberg-Palmqvist (fp).
Äldre människor äter nog hellre kåldolmar än couscous och hellre slottsstek och potatis än råris, sade Isabel Smedberg-Palmqvist (fp) och argumenterade mot vänstern som hon uppfattat ville införa en köttfri dag på stadens anläggningar för äldreboende. Hon tyckte att de äldre själva ska få välja vad de vill äta utan politikerna lägger sig i. ”Det är nog inte så många äldre som är vegetarianer”.
Torun Boucher (v).
”Vänstern vill bara att det en dag i veckan ska vara ett vegetariskt huvudalternativ. Men att det också ska finnas andra maträtter att välja på vilket är innebörden i begreppet alternativ”, förklarade Torun Boucher (v).
Så egentligen var de två nog överens i matfrågan när nästa års budget diskuterades i kommunfullmäktige på onsdagen. De äldres situation stod i fokus för diskussionen på förmiddagen. Men nog föreföll det som det fanns dåliga samveten i båda de politiska lägren när det gällde staden hur staden tillgodoser de gamlas behov.
Mirja Räihä (s) ser skeptisk ut när hon lyssnar till Ann-Katrin Åslund (fp).
Ann-Katrin Åslund (fp) använde det klassiska knepet att tala om ”Lasse” och ”Erik”, två gamlingar som under den socialdemokratiska maktperioden i Stadshuset tvingades bo hemma med hemtjänst trots att de hade akuta behov av att komma in på servicehus. ”Så ingen kan slå sig för bröstet och säga att den ena sidan är bättre än den andra”.
”Ja, men inte mycket har hänt sedan dess (2005). Nu får fyrtio procent av de äldre som söker till servicehus avslag fast det har behov”, sade Mirja Räihä.
Intresset hos stockholmarna att följa budgetdebatten på plats från åhörarläktaren är svalt.
I morgon torsdag avlutas budgetdebatten. Då diskuteras bland annat trafik, stadsbyggnad, bostadsförmedling och arbetsmarknad mm. Allt är offentligt. Vem som helst kan sitta och lyssna på åhörarläktaren. Men intresset verkar inte var så stort. På onsdagen såg jag som mest sex åhörare under de timmar jag var där.