Årets fotobok 2013 alla kategorier är enligt min mening “Sergio Larrain Vagabond Photographer”, En uppfattning jag inte är ensam om vilket framgår om man bläddrar igenom alla de otaliga listor som finns om Årets fotoböcker. Fotoboksoraklet Martin Parr (som kommer ut med ”The Photobook: a History vol. 3″ i mars) har Agnès Sires oslagbara bok om Sergio Larrain (1931-2012) i topp, detsamma har även Parrs kollega Alec Soth.
Årets bästa fotobok.
Två bilder från Sicilien 1959 av Sergio Larrain.
De få böcker som gavs ut under Sergio Larrains livstid (som exempelvis El Rectángulo en la mano och Valparaiso) betingar i dag fantasipriser om de ens går att få tag i. I den nya boken, med det underbara trycket, publiceras rikligt med bilder, också sådana som aldrig tidigare visats, av denne fotografiska poet som drog sig tillbaka till ett liv i avskildhet och meditation efter att ha avslutat sin korta fotografiska karriär i mitten på 1970-talet.
I min egen lista på årets fem bästa fotoböcker 2013 ingår två böcker av kvinnliga fotografer, “Self-Portraits” med bilder av Vivian Maier (1926-2009) och ”In the Shadow of Tyranny” med bilder av Edith Tudor-Hart (1908-1973). Båda fotograferna med fascinerande levnadshistorier.
Edith Tudor-Harts ”In the Shadow of Tyranny”.
Två av Edith Tudor-Harts bilder från London 1935 respektive 1937.
Edith Tudor-Hart (också känd som sovjetisk agent) dokumenterade nöden i Wien på 1920-talet och i London på 1930-talet. Hennes bilder är samtidigt såväl empatiska, socialdokumentära som lyriska. Hon använde kameran som politiskt vapen utan att förfalla till propagandabilder.
”Self-Portraits” , Vivian Maier.
Två självporträtt tagna av Vivian Maier i Chicago, det vänstra odaterat, det högra från 1971.
Vivian Maiers fotografiska verk var helt okänt till efter hennes död. Hon jobbade hela sitt yrkesverksamma liv som barnflicka i Chicago utan att någon visste om att fotografering var hennes stora passion. Av en händelse upptäcktes hennes enorma samling av högklassiga bilder (främst gatuscener) av en amatörhistoriker på en auktion. ”Self-Portraits” är den tredje boken som publicerats med Vivian Maiers bilder. Den innehåller många sublima självporträtt.
Daido Moriyama, den kanske mest produktiva fotografen av alla, med flera hundra fotoböcker utgivna under åren, får in två nyutkomna böcker på min fembästalista ”Record No. 24” och ”View from the Laboratory”.
Den japanske fotografen Daido Moriyamas ”Record No. 24″.
Uppslag i ”Record No. 24″.
”Record No. 24” är som namnet antyder del 24 i en med jämna mellanrum av Daido Moriyama utgivna mer eller mindre tjocka magasin, ett slags fotodagbokspublikationer i excellent tryck. ”Record No. 24” innehåller grafiskt slagkraftiga och för Daido Moriyama typiskt poetiska bilder som han tog i södra Frankrike förra sommaren.
”View from the Laboratory” av Daido Moriyama.
Interiör från Nicéphore Nièpce-museet i Saint-Loup-de-Varenne fotograferad av Daido Moriyama.
Bilderna i ”View from the Laboratory” är också tagna i Frankrike (Saint-Loup-de-Varenne) och är en mycket personlig hyllning till fotografins uppfinnare Nicéphore Nièpce som tog den första fotografiska bilden någonsin när han i juli 1827 fotograferade utsikten från sitt fönster i en exponering som varade i åtta timmar. De både böckerna är så olika två böcker kan vara vilket är typiskt för Daido Moriyamas sätt att fotografera. Men båda håller samma höga klass. Också det typiskt för Daido Moriyama som just fyllt 75 år men fortfarande är lika aktiv med sin kamera.