Alliansen (från vänster: Martin Andreasson,m, Ulrik Lindgren, kd, och Maria Lundqvist Brömster, fp) försvarade lagförslaget om diskriminering vid bristande tillgänglighet …
… vid Förbundet Rörelsehindrades utfrågning av partierna om de funktionshindrades villkor i dagens Sverige som hölls i ABF-huset på fredagen.
Medan oppositionens representanter (från vänster: Eva Olofsson,v, Agneta Luttrop,mp, och Lennart Axelsson,s,) kritiserade det …
… liksom representanter för de funktionshindrade som Pelle Kölhed, ordförande i Personskadeförbundet, som kallade lagförslaget för ”en lag som tillåter diskriminering”.
Bristande tillgänglighet ska bli ett diskrimineringsbrott enligt ett lagförslag från alliansen, men med ett viktigt undantag. Det ska bara gälla företag och institutioner med fler än tio anställda.
Om exempelvis en person som sitter i rullstol inte kan ta sig in på en stor restaurang med många anställda därför att trösklarna eller andra hinder är omöjliga att forcera ska denna kunna ta saken till domstol och få restaurangen dömd för diskriminering, men inte om restaurangen har färre än tio anställda.
Mindre företag och institutioner ska alltså vara undantagna. Detta undantag kritiserades vid funktionshinderrörelsens utfrågning av politiker från alliansen och oppositionen vid en utfrågning i ABF-huset på fredagen.
Alliansens politiker försvarade lagförslaget med argumentet att ”det är första steg”. Men kritikerna menade att lagen om den röstas igenom kan bli kontraproduktiv genom att mindre företag kan komma att betrakta den som att den legitimerar att de inte gör något för att förbättra tillgängligheten till sina lokaler eftersom de undantas i lagen genom att de har färre ån tio anställda. Även oppositionens politiker såg saken på samma sätt.
Även ett pinfärskt utredningsförslag till ny assistansersättning kritiserades hårt av de funktionshindrade.