Caroline Silfverstolpe från Nätverket Bevara Blasieholmen var en av ett tjugotal talare …
”Inte sedan 60-talet har de rivits så mycket i Stockholm som nu. Staden i världsklass håller på att bli världskass”, sade Caroline Silfverstolpe från Nätverket Bevara Blasieholmen när hon talade vid det s.k. Stockholmsupproret (på initiativ av föreningen Bevara Slussen) inför ett par hundra människor på ett soldränkt Sergels torg på lördagen.
… inför ett par hundra deltagare …
Caroline Silfverstolpe var en av ett tjugotal talare från olika aktionsgrupper och nätverk runt om i staden som värnar om miljön och kulturen. På Blaiseholmen planeras ett stort Nobelcenter ”en gigantisk koloss – ett enormt kongresscenter som skövlar allt i sin väg och får klämmas in med skohorn bokstavligen. Dessutom täpper man till och skymmer Nationalmuseum, Blasieholmens grand old lady som nu renoveras för stora pengar. Det är att slå knockout på omgivningen och samtidigt amputera den”, sade hon.
… i manifestationen Stockholmsupproret …
Hon ville gärna ha ett Nobelcenter, men inte på Blasieholmen på bekostnad av det gamla tullhuset, sjömagasinen och sjöfarten. På Blasieholmen vill hon i stället se förslagsvis en fiskmarknad, ekologisk saluhall, museum i tullhuset och restaurang med uteservering.
… där budskapet var att bevara naturen …
Det var många som passionerat talade för hotade miljöers bevarande vid Stockholmsupprorets manifestation, Arne Wallrén om Slussen, Ea Hamilton om ekarna i Kristineberg, Bengt Stymne om Basaren på Hantverkargatan 71, Marie Selander om Hammarbyskogen, Bitte Fossbo om Årstafältet, Arne Kriström om Trekantens strand i Gröndal, Bitte Liberg om parkerna på Söder, Eva Wesslén om Rågsveds friområde och Leo Rudberg om Råstasjön (i Solna) för att nämna några.
… och värna om den kulturella miljön i staden.