Uppåt hundra personer protesterade …
… mot ett stort Nobelcenter på Blasieholmen …
Samtidigt som kungen under pompa och ståt delade ut medaljerna till Patrick Modiano och de andra Nobelpristagarna i Konserthuset samlades uppåt hundra personer i regnet och mörkret på Blasieholmen för att protestera mot Nobelstiftelsens planer på att bygga ett Nobelcenter på platsen som förutsätter rivning av det gamla tullhuset från 1876 och de drygt hundraåriga hamnmagasinen alldeles intill.
… och lyssnade på Caroline Silfverstolpen, initiativtagare till ”Nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget”.
Caroline Silfverstolpe som tagit initiativ till opinionsrörelsen ”Nätverket Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget” var huvudtalare. Hon menade att den uråldriga kulturmiljön på Blasieholmen skulle trasas sönder om Nobelcentret byggs på Blasieholmen. ”En felvald plats av flera skäl” som hon sade.
”För det första är det här knappast en obebyggd tomt som vissa hävdar. Tullhuset är inte heller ett tomt skal som Per Wästberg påstår. Detta vackra tullhus och de charmiga sjömagasinen vittnar om den här platsens månghundraåriga maritima historia. Här har byggts skepp och lossats varor sedan 1600-talet, minst. Det är en viktig kaj för sjöfarten i dag och därmed något så sällsynt som ett levande kulturarv.”
Vidare menade Caroline Silfverstolpe att platsen är felvald av logistiska skäl och inte lämpar sig för de busslaster av skolungdomar och andra som förväntas besöka Nobelcentret. ”För det tredje, ett Nobelcenter här skulle ligga långt från den vetenskap och forskning som Nobelstiftelsen själv vill sätta i centrum”. Istället förespråkade Caroline Silfverstolpe en plats i den nya vetenskapsstaden Hagastaden som är under uppbyggnad. Jag är benägen att hålla med henne.
Bland de protesterande märktes bland andra folkpartiets talesman i stadsbyggnadsfrågor i Stockholm Björn Ljung (bilden).
Det hotade gamla tullhuset på Blasieholmen.