Det känns tungt att betrakta Niclas Hammarströms bilder från krigets Syrien. Flickan på bilden heter Dania Kilsi och var 11 år när den togs. Hon kom till sjukhuset i Aleppo tillsammans med sina två yngre syskon. De hade varit ute och lekt när de blev träffade av splitter från en granat. Två äldre bröder och deras pappa bar dem till sjukhuset. Alla de tre skadade syskonen kunde lämna sjukhuset efter någon timma.
Niclas Hammarström på vernissagen på Galleri Kontrast. Den lille pojken som skymtar på bilden till vänster hade träffats av bombsplitter men blev inte allvarligt skadad.
Liksom föregående bild är denna tagen på Niclas Hammarströms senaste resa till Syrien i Yabrud-Maaloulaområdet när Libanons gräns. Den gråtande flickan heter Nour Am Hammad och är 13 år.
Nioårige Alladin samlade tomhylsor vid frontlinjen i Aleppo som han sedan sålde på metallmarknaden, ett farligt inte särskilt lönande jobb. Bilden utsågs till Årets Bild 2014 vid pressfotografernas årliga tävling.
En man och hans gravida hustru blev svårt skadade och kom in till Dar al-Shifa-sjukhuset i Aleppo men transporterades vidare eftersom sjukhuset saknade resurser att behandla dem. Sjukhuset blev ofta utsatt för bombanfall från regimens sida och förstördes helt i ett flyganfall i november 2012.
Näst intill outhärdliga att betrakta är frilansfotografen Niclas Hammarströms bilder från helvetet på jorden, krigets Syrien, det sönderbombade Aleppo, döda kroppar på lastbilsflak, brännskadade barn, gråtande människor. Bilderna ställs ut på Galleri Kontrast, Hornsgatan 8.
Niclas Hammarström gjorde tre resor till Syrien 2012 och 2013. Den senaste tillsammans med journalisten Magnus Falkehed. I november 2013 blev de båda tillfångatagna men släpptes efter drygt sex veckor.
Om några veckor kommer boken ”I dag ska vi inte dö” (Norstedts) ut i vilken Niclas Hammarström och Magnus Falkehed berättar om sin tid som fångar hos rebellerna.