Enligt en dom i Förvaltningsrätten publicerad idag bröt Stockholms stad mot Lagen om offentlig upphandling när detaljplanen för Nya Slussen i vintras skulle granskas …
… och den så kallade Expertgruppen (bestående av från vänster: Christel Wiman, Reigun Thune Hedström, Sven Lorentzi och Mats Olson) handplockades i stället för att utses efter utannonsering av uppdraget.
Stockholms stad har gått på ytterligare ett juridiskt bakslag i planeringen av Nya Slussen. I dag kom en dom från Förvaltningsrätten som underkänner och ogiltigförklarar avtalet med de fyra ”oberoende” experter som i vintras utsågs att kritiskt granska den antagna detaljplanen.
Staden bröt mot Lagen om offentlig upphandling när man handplockade de fyra experterna istället för att annonsera ut uppdraget som lagen anger när det är fråga om en så hög kostnad som i det aktuella fallet (minst 924 000 kronor).
”Stadens beslut att utan föregående annonsering upphandla experttjänsterna strider därför mot Lagen om offentlig upphandling. Förvaltningsrätten finner mot den bakgrunden att avtalen med respektive expert är ogiltiga.” – – – ”Stadens avtal med konsulterna Mats Olsson, Christel Wiman, Reigun Thune Hedström respektive Sven Lorentzi om köp av tjänster ska förklaras ogiltiga”, heter det ordagrant i domen (som kan överklagas).
Tor Edström, Lennart Klaesson och Richard Murray förespråkare för den alternativa Slussen plan B, som hade överklagat stadens upphandling, ifrågasätter i en kommentar expertgruppens oberoende och skriver bland annat:
”Har de fått uppdraget bara för att ge stadens styrande politiker det resultat de ville ha av expertgranskningen? Så får det inte gå till – det gäller ett stort projekt med kostnader på över 12 miljarder skattekronor. En verkligt oberoende expertgranskning skulle kunnat motivera andra och bättre alternativ för Slussen, med lägre kostnader och en bättre fungerande anläggning.
Rättsverkningarna av domen blir att förmögenhetsläget nu ska återställas mellan parterna, som om avtalet aldrig hade ingåtts. Det betyder att experternas ersättning ska betalas tillbaka till staden. Staden riskerar också att tvingas betala en så kallad upphandlingsskadeavgift, som är ett slags böter, på c:a 8 procent av kontraktssumman.”