Det var vernissage och finissage samtidigt av graffitikonsten på Kolingsborg vid Slussen på söndagen …
… och heta diskussioner …
… mellan kritiker av graffitimålningen på Kolingsborg och Stockholms Konsts chef Mårten Castenfors …
… och kritiskt tal mot projektet av Jan Ohlin (i mitten) …
… och symbolisk borttvättning av graffiti på Kolingsborg av Slussenaktivist.
Stadens hett omstridda graffitiprojekt på Kolingsborg vid Slussen både invigdes och avslutades vid en ceremoni på söndagen. Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors prisade det onekligen iögonenfallande resultatet samtidigt som motståndarna till projektet och den förestående rivningen av Kolingsborg och av hela Slussen tågade förbi med protestplakat.
Mårten Castenfors försvarade projektet med motiveringen att rivningen av det gamla hamnarbetarkontoret Kolingsborg beslutats i demokratisk ordning i Stockholms kommunfullmäktige och påpekade att det bara var Ny Demokrati (han torde menat Sverigedemokraterna) som var för att bevara den nuvarande Slussens struktur vid en renovering.
Jan Ohlin från föreningen Bevara Slussen höll ett hyllningstal till Kolingsborg och berättade att här på platsen byggde en gång Gustav Vasa försvarsanläggningen Södertorn med utblick både över Saltsjön och Mälaren och till skydd för inlandets kuststäder mot fienden.
Han sade också att det är en myt att marken sjunker under Slussen (vilket ofta anförs som argument för att riva och bygga nytt) bortsett då från marken vid Katarinahissen och KF-husen. Marken under Kolingsborg sjunker alltså inte.
Jan Ohlin berättade vidare att han hade sökt tillstånd hos hos stadsbyggnadskontoret för att symboliskt få tvätta bort en kvadratmeter av graffitimålningen men fått svaret att ansökningen inte kunde behandlas eftersom det saknades tillstånd att måla graffiti på Kolingsborg.
Jan Ohlin har också varit drivande i kampen för att rädda de unika muralmålningarna med hamnarbetarmotiv (inne i Kolingsborgs utropssal) som den då unge konstnären Ingemar Callenberg (1926-1973) gjorde i början på 50-talet när Kolingsborg byggdes. Jan Ohlin har också jobbat i den s.k. Callenberggruppen som försökt få politikerna att ordna så att allmänheten får tillträde till Kolingsborg för att kunna se muralmålningarna på plats innan byggnaden rivs. Men fått nej. Ännu är det dock inte för sent för politikerna att ändra sig i den frågan även om rivningsbeslutet för Kolingsborg inte upphävs.