Skulptören Gusten Lindbergs kvinnoskulptur ”Dimman” har i ett par års tid stått placerad i skymundan på Strömparterren …
”Dimman”, Gusten Lindbergs (1852-1932) skulptur (ett kvinnoväsen, nyss uppstigen ur vattnet likt morgondimman hon symboliserar) som sattes upp på Strömparterren 1910, flyttades och hamnade bortglömd helt i skymundan i ena hörnet intill muren nedanför Norrbro när området renoverades för ett par år sedan.
… men efter att skulptörens sentida släkting Björn Lindberg (längst till vänster) kontaktat stadens myndigheter ska ”Dimman” nu återfå en mer central placering. Stockholms konst Mårten Castenfors, Tjalle Persson och Janne Norlin diskuterar den nya placeringen på plats.
Björn Lindberg, sentida släkting till Gusten Lindberg (som var Björns farfars fars bror) reagerade och tog kontakt med stadens myndigheter för att åstadkomma en gynnsammare placering av ”Dimman” vilket efter ett antal möten och diskussioner gav resultat.
Här ska hon placeras med ryggen mot vattnet. Flytten sker förmodligen i mellandagarna.
På måndagseftermiddagen träffades Björn Lindberg, Stockholm Konsts chef Mårten Castenfors, Tjalle Persson och Janne Norlin på plats för att diskutera den exakta placeringen och om hur ”Dimman” ska vara vänd. Med ryggen mot vattnet, ur vilket hon uppstigit, precis som hon tidigare varit vänd, blev beslutet. Själva flytten planeras ske i mellandagarna.
Så här stod hon placerad före förvisningen.
”Dimman” är Gusten Lindbergs i särklass mest populära verk trots att det vid Konstnärsförbundets utställning 1886 av Hjalmar Sandberg i tidningen Nya Dagligt Allehanda skarpt kritiserades för ”det stilvidriga försöket att i statyframställning ge bilden av ett lätt svävande väsen”. ”Dimman” finns i flera versioner, på Nationalmuseum i marmor och dessutom i brons förutom på Strömparterren också bland annat på Huvudsta gård, i Trädgårdsföreningen i Göteborg, i Perennagården i Karlshamn och i Wennerbergsparken i Karlstad.