Årets hedersporträtt, Hédi Fried fotograferad av Sanna Sjöswärd, avtäcks i rikssalen på Gripsholms slott.
Sanna Sjöswärd, Hédi Fried och porträttet.
Hedersporträttet studeras och fotograferas.
Årets hedersporträtt 2015 som nu ingår i statens porträttsamling avtäcktes i rikssalen på Gripsholms slott på lördagen. Det föreställer nittioårige Hédi Fried som överlevde förintelsen i både Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige 1945. Porträttet är taget av fotografen Sanna Sjöswärd.
Det är ett ovanligt porträtt. Hédi Fried döljer sitt ansikte med händerna. I vanliga fall tycker jag man ska se ansiktet på den som porträtteras men det finns undantag. Det här är ett undantag med tanke på den personliga historia med alla sina fasor som Hédi Fried har genomgått. I och med att porträttet har något anonymt över sig blir det samtidigt ett porträtt av alla namnlösa offer i förintelsen som Hédi Fried så vältaligt vittnat om i sina böcker och sina många föreläsningar under åren.
Nationalmuseums chef Berndt Arell sade bland annat i sitt tal: I dag är Hédi Fried en av de få som minns det ohyggliga som hände i Auschwitz. Hédi Fried har tagit på sig den viktiga, men smärtsamma uppgiften att vittna om nazismens illgärningar. Hon har gjort detta både i bokform och genom föreläsningar i skolorna sedan 1984. Minnet spelar en central roll i Hédi Frieds budskap till oss som lever i dag. Det är en fråga med stark moralisk innebörd: ”Om man inte minns så har det [Förintelsen] inte funnits och de [som mördades] har inte levt.”